Klockarmbandvarld.se
Hur rankar du informationen på den här sidan?

Skicka feedback
  Specialisten inom urdelar sedan 1991
  +25.000 klockdelar från +50 märken
  Egna klockreparatör

Underhåll av en klocka

Underhåll av klockor innehåller många aspekter som urverk och boetten i vilken urverket finns. Klockor får ofta utstå mycket eftersom det påverkas av många yttre faktorer. Klocka på ramen påverkas av kroppen, i solen kan den här temperaturen stiga ännu mer. När vi tar av klockan från handleden kyls den ner till rumstemperatur. Denna temperaturförändring påverkar smörjningen och skapar slitage.

De flesta klockor är vattentäta till 3 atm eller 30 meter: detta är inte tillräckligt för att kunna simma, göra rent bilen eller diska i den. På grund av vattnets rörelse stiger vattentrycket och kan skapa fukt som hittar in i urverket. Fukten påverkar smörjningen i klockan och skapar oxidation i metalldelarna. I de flesta klockor finns artificiella rubinlager, där axlarna roterar. Dessa artificiella rubiner är extremt tåliga och kan i princip inte slitas, men det skapar dock slitage på axlarna som snurrar på insidan. Om slitage uppkommer så kommer detta ske på axeln i hjulet, vilket medför att urverket tappar i noggrannhet. Detta kan endast åtgärdas med byte av maskineriet.

När man bär klockan kommer svett i kontakt med boetten. Svett innehåller olika syror som påverkar förslutningen i bakstycket och kan orsaka skada på kronan, där fukt och smuts tillåts komma in i klockan. För mekaniska klockor (från plaskning, 3 atm) vattentäta, rekommenderas service var fjärde år. Enbart klockor märkta 5 atm eller 50 meter får användas under vatten. Med frekvent användande på 10 atm eller 100 meter rekommenderas oftare service. Med vattentäta klockor, rekommenderas att du tar de till service 2 gånger om året för att kolla deras effektiva densitet. Man kan regelbundet kolla om glaset är skadat eller inte och att kronan fortfarande fungerar korrekt. Om kronan ser bucklig ut, inte kan ticka ordentligt eller har förlorat sin färg indikerar det att förslutningsfunktionen har förlorats. Utbyte är nödvändigt för att försäkra att klockan är vattentät.